Szezonnyitó botavató - Sallai Róbert írása

rs
2017.03.30 11:40
Szezonnyitó botavató - Sallai Róbert írása

Szezonnyitó botavató

 

 

 

 

 

A hosszú, hideg, jeges tél nem járt a horgászok kedvében. A levonuló jég komoly károkat okozott szeretett folyómon a Tiszán, nem kímélve a vízen maradt stégeket, hajókat. Ilyenkor a pecázás hiányában csak álmodozik a horgász, tervezget, készül az új szezonra. Én is így tettem. A 2017-es évet a vertikális harcsázás évének "neveztem" ki. Az elmúlt esztendőkben az éjszakai harcsapergetés és a nagy pontyok üldözése foglalta le a horgászatra szánt időm nagy részét. Most valami újat szerettem volna elkezdeni, amit eddig még csak próbálgattam néhány alkalommal. Ez pedig az utóbbi évek egyik legsikeresebb módszere a vertikális harcsa horgászat...

A vertikális horgászat lehetőleg könnyű, de erős felszerelést igényel. Gerinces bot, masszív, precíz orsóval szerelve. Adott esetben akár egész nap a kezünkben fogjuk tartani, tehát nagyon nem mindegy, hogy "leszakad" a karunk vagy sem.


A TúrFishing Webáruház és Horgászbolt - www.turfishing.hu - jóvoltából lehetőséget kaptam tesztelni a Black Cat Passion Pro Vertical DX botját, melyet a 2017-es év sikertermékének szánt a gyártó. Az orsó esetében a Ryobi termékei közül választottam az Arctica 5000-t. A dobra Spiderwire Stealth Green zsinórt csévéltem, 0.30mm-es méretben.

 

 

           

 

 

A hideg márciusi hajnalok ellenére, pirkadatkor érkeztem a folyóra, csónakba szálltam és elindultam az általam jónak vélt helyek felé. Magas vízállás esetén elsősorban azokat a helyeket részesítem előnyben, ahol a kanyar belső íve után nyugodt, lassuló víz következik. Ezeken a helyeken általában szeretnek megállni a keszegek és egyéb békéshalak. Sikeres lehet még ilyenkor a törések, mederváltozások miatt kialakult forgók alatti rész, ahol szintén szívesen tartózkodnak a harcsák. A horgászatom idején a víz enyhén zavaros volt és egy hidegfront betörés lassította a tavaszi felmelegedést.

 

Gyors szerelés után már a vízben is ázott a Sebile Flatt Shad. Már közel 2,5 órája faggattam a folyót eredmény nélkül, mikor villámcsapásszerűen vágott bele a botba egy "útonálló" elemi erővel. A felszerelésemben bízva igyekeztem a lehető leggyorsabban elmozdítani a fenék közeléből. Megpróbált minden trükköt, amit bevethet a menekülés érdekében, de a bot és az orsó összehangolt párosa ellen kevés esélye maradt. A 9 fokos víz ellenére nagyon jó erőben volt az ellenfelem. Rövid, de kíméletes fárasztás után sikerült csónakba emelni. A mérleg 11.90kg-on állt meg. Az első halam az új bottal! Jó kezdés! :)

A harcsám szemmel láthatóan nem merült ki teljesen a rövid fárasztási idő alatt, így a mérlegelés után azonnal visszakapta a szabadságát, amit egy farokcsapással meg is köszönt.

 

 

 

Izgalomtól felhevülve folytattam a horgászatot. Délelőtt 9 óra körül járt az idő, így még nem adtam fel a következő fogás esélyét. Jól tettem! Nem sokkal később ismét kapás következett. Az előző halam kis testvére egy 4.60kg -os harcsaifjonc személyében. Természetesen ő is visszanyerte a szabadságát. Megpróbáltam meggyőzni, hogy néhány év múlva hozzunk össze egy újabb közös fotót, de sajnos nem volt túl jó kedvében - ami részben érthető is - , így faroklegyintés nélkül távozott. :)

 

 

A 2. nagybajszú után egy rövid ideig emelgettem még a műcsalit, de több izgalmat már nem tartogatott a délelőtti peca, így befejeztem a horgászatot.

 

A bot és az orsó jól vizsgázott. Black Cat Passion Pro Vertical DX komoly tartalékokkal rendelkezik, úgy gondolom, hogy a nagyobb méretű harcsaóriások sem tudják megoldhatatlan feladat elé állítani. A Ryobi Arctica 5000 pedig hozta a tőle elvárt megbízhatóságot és erőt, mely alapján nem véletlenül ilyen népszerű darab a pergető horgászok körében.

 

 

Görbüljön!

Szerző: Sallai Róbert

 

 

 

 

Cikkben szereplő termékek:

Black Cat Passion Pro Vertical DX

Spiderwire Stealth Green

Sebile Flatt Shad

Ryobi Arctica 5000