FACEBOOK
ÁRGARANCIA

Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Házhozszállítás

Írások - Termékbemutatók
2016.04.29 12:09

A halak védelmében - Lós István írása

A halak védelmében


Manapság rengeteg vízen jelenik meg konfliktusként, a halak visszaengedése és vissza nem engedése szemlélet közötti különbség.
Én személy szerint mindkét oldallal tudok részben azonosulni. Ezért is szoktam egyetérteni abban, hogy a halnak van gasztronómiai értéke is. DE! Hozzáteszem mindig, hogy a mértékletesség az ésszerűség vezérelje a horgászt, NE a zsákmányszerzés okozta „mindent együnk meg, mert ez már a miénk érzés”. Az én véleményem az, pl. a pontyoknál maradva, hogy 5 kg-nál nagyobb példányokat teljesen felesleges elvinni, engedjük vissza őket. Ezáltal segítjük a természetes szaporulatot, illetve más horgász is megfoghatja majd a visszaengedett halat, ami természetesen fontos a jó állományfenntartásához és emellett nagyon jó sportélményt tud nyújtani másoknak is a jövőben.

Fontosnak tartom, hogy jobban odafigyeljünk erre, hisz ezek úgymond a saját vizeink, mi horgászunk itt, saját magunk és utódaink horgászati szempontból értelmezett jövőjét biztosíthatjuk vele vagy tehetjük tönkre. Később majd nem lesz mindegy, hogy mekkora halak lakják az adott vizet, szélsőséges esetben van-e egyáltalán említésre méltó állomány az adott vízterületen.
Szerencsére a mai horgásztársadalomban már nagyon sokan képviselik a C&R (Fogd meg és engedd el) elvet.


A média minden forrásában és az interneten is számtalan anyagot találhatunk ilyen horgászatokról.
Szerencsés esetben a jövő generációja már ebben a szemléletben fog felnőni.
Amint egyre nagyobb teret nyer e pozitív gondolkodásmód, úgy a halak védelme érdekében, a felszereléseknek is fejlődniük kell!
Ugyebár a halak visszaengedéséről, egészségük megóvásáról, a sérüléseik elkerüléséről beszélünk, így természetesen evidens, hogy a halakat sértetlenül szeretnénk visszaengedni éltető elemükbe.
Ehhez szükségünk van halkímélő eszközökre. Azt hozzátenném a témához, hogy régen sem voltak ilyen felszerelések, mégis vissza tudták engedni a halakat mindenféle sérülés nélkül. Tehát az első dolog a figyelmesség!
Ám aki a C&R elvet képviseli, annak ajánlatos kihasználni azt a számtalan lehetőséget, amit a mai eszközkínálat megteremtett számukra.


Ahogy már feljebb említettem az egyik legfontosabb dolog a figyelmesség.
Mikor kifogunk egy gyönyörű halat, próbáljunk ’’józanok maradni’’, ami nem midig egyszerű magatartás ilyenkor.
Mindenképp ajánlanám egy vödör víz előkészítését a halkímélő eszközeink mellé.
Amíg tart a mérés, illetve elkészülnek a fotók, videók, mindenképp locsoljuk a halunkat!
Ezáltal megnyugszik ellenfelünk, és ami fontosabb, a teste nedves marad.

Most pedig nézzük, miket vehetünk használatba!
Számtalan lehetőség közül választhatunk, a horgászboltokban nagyon jó minőségű termékekkel találkozhatunk. Véleményem szerint a legjobb választás a pontybölcső. Ám vannak egyes pontymatracok is, amelyek megfelelőek lehetnek halvédelem szempontjából.
Melyek is azok a szempontok? Alapelv az, hogy érdemes a méretet és a párnázottságot figyelembe vennünk, mikor kiválasztjuk a terméket.
Fontos megjegyeznem, ezek a termékek megfelelő használat mellett, nem 1-2 évig állhatnak a szolgálatunkban! Tehát az árukat ennek tudatában értelmezzük.


Néhány termék a piacon lévő számtalan lehetőségből:
Személyes kedvencem a Carp Zoom pontybölcsője, melynek az ára nagyon pénztárcabarát.
A mérete (50x103x21) A párnázottság minősége kiváló.
Nekem már több nagy pontyomat és amuromat óvta meg ez a bölcső.
A kialakításának köszönhetően a bölcső háromnegyed részét zárttá tudjuk tenni, fotózásnál pedig a tépőzár segítségével nyithatjuk ki. Az alja, a szivacs rész kivehető, így a gyorsabban is száradás, illetve a szállítás és tárolás is egyszerűbbé válik.
Több éve a szolgálatomban áll és maximálisan elégedett vagyok vele!

 A következő termék is egy bölcső, a Delphin műhelyéből. Impozáns méreteivel és kimagasló minőségével abszolút a felső kategória terméke, elérhető áron. 100x65x30cm-es adatok igazán nagyméretű halkímélő eszközre utalnak. Rudataza 19mm, ami erős stabilitást ad a váznak, maximális biztonságot adva halainknak. Bátran ajánlom mindenkinek!Ha pedig egy ismert márka termékéből szeretnénk választani, akkor ebben a Prologic lehet a segítségünkre. Az ára természetesen nagyobb, mint a feljebb említett termékeké.
A gyártó szintén tépőzáras tetővel látta el, a magasabb ár pedig extrákat is rejteget. Ilyen például a teleszkópos láb, a térdeplő párna, oldalzsebek, illetve a nagyon hasznos szállítótáska.
Mérete: 98x62x38cm


Természetesen rengeteg bölcsőt találunk még a piacon, én most a saját ajánlásaimat szerettem volna picit bemutatni.


Most nézzük meg a másik lehetőséget, a pontymatracokat.
A pontymatracoknál már nagyobb felelősséggel kell nézelődnünk, hiszen vannak a halvédelemre alkalmatlan termékek, amelyek nem felelnek meg a kritériumoknak. Fontos a helyes méret és minőség választás!

Szintén a Carp Zoom kínálatából szemezgethetünk. Az első termék, amit érdemes megnéznünk a Jumbo pontymatrac.
Extra nagyméretű pontymatrac, erős, strapabíró anyagból. Összecsukható műanyag csatokkal rögzíthető. Tartós anyaga könnyen tisztítható, rögzítő füllel van ellátva. A matrac közepének bélése szivacs, míg a pereme hungarocell. Méret: 135x90 cm

 Az utolsó termék, pedig amit nyugodt szívvel merek ajánlani, egy 2 az 1-ben termék:
Pontymatracként illetve mérlegelő zsákként funkcionál. Egy nagyon praktikus horgászcikkről beszélünk, hiszen nem kell külön mérlegelő zsákot vennünk. A párnázása is kiváló, a halat is megfelelően tudjuk védelmezni a matrac használatakor. A mérete is teljesen alkalmassá teszi erre a célra.
Méret: 105x124cm, összecsukva pedig 50x36cm.
Kiváló lehet azoknak a horgászoknak, akiknek sokat kell utazniuk és fontos szempont a kis méret.

 

 

Mindenkit arra kérek, hogy óvja, védje a halakat!
Eredményes évet kívánok!


Lós István
TúrFishing – www. turfishing.hu


A írásban megjelenő termékek:

Carp Zoom Pontybölcső - http://turfishing.hu/Carp-Zoom-Pontybolcso-50x103x21
Delphin C-Protekt Pontybölcső - http://turfishing.hu/Delphin-C-PROTEKT
Prologic New Green Függő Pontybölcső - http://turfishing.hu/PROLOGIC-New-Green-fuggo-pontybolcso
Carp Zoom Jumbo Pontymatrac
Carp Zoom Pontymatrac és Mérőzsák